top of page

Leden 2024 ve znamení daně z nemovitosti!

Kdo je povinen podat daňové přiznání?


Povinnost podat daňové přiznání z nemovité věci má každý, kdo koupil v roce 2023 nemovitost (byt, dům, pozemek, chatu). Respektive každý kdo se stal vlastníkem v roce 2023.

 

POZOR na změny pro ROK 2024



 

Rozhodujícím datem je v případě daně z nemovité věci datum podání návrhu na vklad vlastnického práva na Katastrálním úřadě. Protože vlastníkem se stáváte zpětně ke dni podání návrhu na vklad vlastnického práva na Katastrální úřad. To je potřeba zohlednit především na přelomu roku.


Pokud jste tedy podepsali kupní smlouvu v prosinci a poté jste podali návrh na vklad vlastnického práva v průběhu prosince (nejpozději do 31. 12. 2023), jste povinni podat daňové přiznání.


Naopak, pokud jste podepsali kupní smlouvu v prosinci, ale návrh na katastr jste podali až v lednu letošního roku (např. 1. 1. 2024), poté daň platí ještě prodávající a Vás tak čeká povinnost přihlásit se k dani z nemovitosti až v lednu roku 2025.

POZOR ! Někdy musí podat daňové přiznání také prodávající. KDY?


Pokud jste prodali jednu nemovitost a v územním obvodu správce daně máte další nemovitosti, které podléhají dani z nemovitostí, tak v takovém případě se jedná o změnu okolností rozhodných pro stanovení daně.


Například prodáte část pozemku, ale zbylou část dále vlastníte. Nebo máte v jednom městě více bytů a jeden z nich jste prodal. V takovém případě musíte také prodávající podat nové daňové přiznání.

Do kdy a kde daňové přiznání podat?


Do 31. ledna zdaňovacího období! Daňové podání podáváme u příslušného správce daně z nemovitých věcí podle a to podle toho, kde jste nemovitost koupili. Pokud tedy bydlíte v Praze a kupíte byt v Pardubicích, daňové přiznání musíte podat na místně příslušný finanční úřad pro Pardubický kraj.


Jakým způsobem můžu daňové přiznání podat?


1. Elektronicky s ověřením identity přes datovku

Formulář lze vyplnit elektronicky na portálu Daňové správy (ZDE). Uživatelé, kteří mají datovou schránku dokonce mají povinnost poslat přiznání elektronicky a jejich identita bude ověřená právě pomocí přihlášení do datové schránky.


2. Elektronicky s ověřením například přes bankovní identitu

Pokud datovou schránku nemáte, stejně doporučuji využít elektronického online formuláře s možností využití například bankovní identity, kterou má dnes skoro každý.


Nově lze využít průvodce, který Vám opravdu velmi intuitivně pomůže celé daňové přiznání vyplnit. Díky ověření identity se předvyplní Vaše osobní údaje a pak již zadáváte jen informace o pozemcích, stavbách či jednotkách.


Sami jsme si průvodce vyzkoušeli na nečisto a musíme uznat, že z našeho pohledu je to velmi užitečný pomocník.


Elektronický formulář je jednoznačně nejrychlejší, nejpohodlnější a nejlevnější způsob jak vyplnit formulář pro daňové přiznání.


3. Ručně na papírový formulář

Pro staromilce je tu zde pořád klasický způsob a to vyplnění ručně papírový formulář. Ten si lze buď vyzvednout na podatelně finančního úřadu nebo si tiskopis můžete stáhnout online ZDE.


Po vyplnění daňové přiznání podepište a odešlete poštou na místně příslušný finanční úřad, případně doneste na podatelnu osobně.


Za nás je tento způsob nejtěžší, protože je potřeba dohledat mnoho koeficientů, které Vám online průvodce automaticky vyplní.


Do kdy musím zaplatit?


Daň z nemovitých věcí je splatná:

  1. u poplatníků daně provozujících zemědělskou výrobu a chov ryb ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. srpna a do 30. listopadu zdaňovacího období.

  2. u ostatních poplatníků daně ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. května a do 30. listopadu zdaňovacího období. Ovšem pozor, pokud nepřesáhne roční daň z nemovitosti 5000,- Kč (což se týká většiny mých kupujících klientů) je daň splatná najednou, a to nejpozději do 31. května zdaňovacího období.


Pár slov nakonec:


Co je pozitivní, že toto podání musíte učinit jen jednou. Následující roky už Vám finanční úřad pošle složenku poštou, na mail, nebo datovkou a vy už budete jen platit samotnou daň a nebudete se muset „trápit“ s růžovými formuláři.


Pokud však nastanou okolnosti, které by mohli ovlivnit výši daně, například přistavíte dům, zbudujete obytné podkroví či přikoupíte kus pozemku, abyste si zvětšili zahradu, pak musíte podat nové daňové přiznání s výpočtem nové částky daně.

Rada na závěr

Pokud byste byli úplně bezradní, kupte jednu bonboniéru a zajděte s prosíkem na příslušný finanční úřad. Referentky Vám s vyplněním formuláře pomohou. Od našich klientů víme, že tento způsob také funguje. S milým úsměvem a bonboniérou, ještě nikdy nikoho nevyhodili :)


V případě otázek můžete také využít seznam nejčastějších dotazů na stránkách finančního úřadu.

72 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page