top of page

Koupili jste v roce 2021 nemovitost? Pokud ano, nezapomeňte na daň z nemovitosti!

Aktualizováno: 11. 1. 2022

Kdo je povinen podat daňové přiznání?


Povinnost podat daňové přiznání z nemovité věci má každý, kdo koupil v roce 2021 nemovitost (byt, dům, pozemek, chatu). Respektive každý kdo se stal vlastníkem v roce 2021.


Rozhodujícím datem je v případě daně z nemovité věci datum podání návrhu na vklad vlastnického práva na Katastrálním úřadě. Protože vlastníkem se stáváte zpětně ke dni podání návrhu na vklad vlastnického práva na Katastrální úřad. To je potřeba zohlednit především na přelomu roku.


Pokud jste tedy podepsali kupní smlouvu v prosinci a poté jste podali návrh na vklad vlastnického práva v průběhu prosince (nejpozději do 31. 12. 2021), jste povinni podat daňové přiznání.


Naopak, pokud jste podepsali kupní smlouvu v prosinci, ale návrh na katastr jste podali až v lednu letošního roku (např. 1. 1. 2022), poté daň platí ještě prodávající a Vás tak čeká povinnost přihlásit se k dani z nemovitosti až v lednu roku 2023.


Do kdy a kde daňové přiznání podat?


Do 31. ledna zdaňovacího období! Daňové podání podáváme u příslušného správce daně z nemovitých věcí podle a to podle toho, kde jste nemovitost koupili. Pokud tedy bydlíte v Praze a kupíte byt v Pardubicích, daňové přiznání musíte podat na místně příslušný finanční úřad pro Pardubický kraj.


Jakým způsobem můžu daňové přiznání podat?


1. Elektronicky s ověřením identity přes datovku

Formulář lze vyplnit elektronicky na portálu Daňové správy (ZDE). Uživatelé, kteří mají datovou schránku dokonce mají povinnost poslat přiznání elektronicky a jejich identita bude ověřená právě pomocí přihlášení do datové schránky.


2. Elektronicky bez ověření identity

Pokud datovou schránku nemáte, stejně doporučuji využít elektronického online formuláře. Online formulář má totiž výhodu, že Vás v průběhu vyplňování upozorní na chyby a můžete je tam v průběhu vyplňování opravit. V průběhu vyplňování můžete formulář uložit do počítače a dodělat ho třeba později. Když budete mít hotovo, formulář jednoduše vytisknete, podepíšete a pošlete na finanční úřad poštou, nebo donesete na podatelnu.


Elektronický formulář je jednoznačně nejrychlejší, nejpohodlnější a nejlevnější způsob jak vyplnit formulář pro daňové přiznání. I když, v závěru článku je rada na způsob, který je možná ještě lepší než elektronický formulář.


3. Ručně na papírový formulář

Pro staromilce je tu zde pořád klasický způsob a to vyplnění ručně papírový formulář. Ten si lze buď vyzvednout na podatelně finančního úřadu nebo si tiskopis můžete stáhnout online ZDE.


Po vyplnění daňové přiznání podepište a odešlete poštou na místně příslušný finanční úřad, případně doneste na podatelnu osobně.


Výhody elektronického přiznání

Elektronická příprava a odeslání má oproti ruční přípravě a odeslání poštou několik výhod.


Do kdy musím zaplatit?


Daň z nemovitých věcí je splatná:

  1. u poplatníků daně provozujících zemědělskou výrobu a chov ryb ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. srpna a do 30. listopadu zdaňovacího období.

  2. u ostatních poplatníků daně ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. května a do 30. listopadu zdaňovacího období. Ovšem pozor, pokud nepřesáhne roční daň z nemovitosti 5000,- Kč (což se týká většiny mých kupujících klientů) je daň splatná najednou, a to nejpozději do 31. května zdaňovacího období.

Pár slov nakonec:

Co je pozitivní, že toto podání musíte učinit jen jednou. Následující roky už Vám finanční úřad pošle složenku a vy už budete jen platit samotnou daň a nebudete se muset „trápit“ s růžovými formuláři. Pokud však nastanou okolnosti, které by mohli ovlivnit výši daně, například přistavíte dům, zbudujete obytné podkroví či přikoupíte kus pozemku, abyste si zvětšili zahradu, pak musíte podat nové daňové přiznání s výpočtem nové částky daně.


A ona slibovaná rada na závěr, aktuálně kvůli COVIDu spustila finanční správa kampaň NECHOĎTE – VOLEJTE – PODEJTE. Pro omezení osobního kontaktu se správcem daně, jsou na této stránce uvedeny kontakty na jednotlivé pracoviště finanční správy, kde Vám jednotlivé úřednice ochotně pomohou po telefonu s vyplněním formuláře.


V případě otázek můžete také využít seznam nejčastějších dotazů na stránkách finančního úřadu.

76 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page