top of page

Příprava DOMU, BYTU, CHATY před prodejem

Aktualizováno: 19. 4. 2022

První je třeba znát odpověď na otázku, proč je nutné nemovitost před prodejem připravit?


Nepopíratelnou součástí každého z nás jsou emoce, pocity, představy. Jsou pilíři našeho nákupního košíku, chování a rozhodování.


Možná se Vám to nezdá důležité a říkáte si: „Ten dům je přece takový jaký je a cena je taková jaká je.“


Musíme se však podívat na samotný počátek prodeje. Každý, kdo daný byt, dům či chatu koupí, si nejprve představuje, jak se mu tam bude bydlet. Jakým nábytkem si nemovitost zařídí, aby byl útulný a cítil se v něm příjemně. Přesně vidí, kde bude snídat, kde odpočívat atd.

Připravený jídelní stůl s průhledem do obývacího pokoje při prodeji domu v Buštěhradě

Jistě se shodneme na tom, že než se zájemci dostaví na samotnou prohlídku, jediné z čeho mohou čerpat, je veřejná prezentace. Ta ovlivňuje jejich „chuť“ se přijít podívat a rozhodnout se, že si nemovitost koupí. Nabídka je tedy musí oslovit, ideálně tak, aby si zájemci řekli: „Podívej, jak je ten byt útulný. Není sice nový, ale až ho zařídíme podle sebe, bude to PECKA“. Jednoduše řečeno, musí si umět představit, sami sebe, svou rodinu, své přátelé, žít na daném místě A TO JE NÁŠ CÍL.


Neděláme z nemovitostí to, co nejsou. Ale ukazujeme je v nejlepším světle a pokud možno co nejvíce odosobněné. Cílem je, aby lidé měli chuť se do nemovitosti přijít podívat. Zároveň jim vytvoříme dostatečný osobní prostor, aby si dokázali představit, že jsou zde doma.


Jak to děláme a co nám v tom pomáhá?


1. Každý má rád prostor a pořádek

Je tedy nutné uklidit věci, které sice užíváme, ale do snů o ideální ložnici, chodbě, koupelně každého z nás nepatří. Myšleno je odstranit/ přemístit na krátkou chvíli, než se daná místnost nafotí a natočí. Jedná se o věci, které s účelem místnosti nesouvisí. Například věšák s prádlem. V běžném chodu domácnosti nám nepřekáží a na prostorné chodbě standardně prádlo věšíme. Ale do prezentace k prodeji je to artikl zcela nevhodný. Dále můžeme uvést například klec s domácími mazlíčky, která zabírá část obývacího pokoje, rotoped v ložnici, koš s prádlem atd.


2. Každý se cítí příjemně v prosvětlené místnosti

Při samotném focení je nutný dostatek světla (čím více, tím lépe). Je tedy nezbytné vyměnit všechny nefunkční žárovky, či je doplnit tam, kde vůbec nejsou.


3. Domov každého z nás tvoří osobní věci

Aby si potenciální nový majitel dokázal co nejvíce vcítit do místa, jako do svého budoucího domova, je třeba mu pomoci a odstranit všechny věci osobního charakteru prodávajících, nejčastěji fotografie. Doma si přeci také nedáte fotografie cizího člověka na psací stůl, na lednici či noční stolek.

Prázdný pokoj vždy vypadá lépe, když se vybaví nábytkem a dekorací. Lze snadněji odhadnout také jeho velikost.

Obecné doporučení ke konkrétním místnostem (čemu věnovat pozornost a péči)


Kuchyně:

  • Schovejte všechno jídlo, koření (pokud není v hezkých dózách), oleje, mycí potřeby a prostředky atd.

  • myjte (vyleštěte) dřez, zvláště pokud je nerezový

  • Stůl nechte zcela prázdný (o jeho prostření se již postaráme my)

  • Z kuchyňské linky odneste všechny věci, které lze. Tak aby pracovní plocha byla co největší. Lze ponechat kávovar či další spotřebiče, které designově podtrhují vzhled kuchyňské linky

  • Sundejte vše z lednice (magnetky, obrázky, nálepky)

Ložnice:

  • Ustelte postel, schovejte všechno oblečení

  • Na nočním stolku nenechávejte nic jiného než lampičku

Vše ostatní nechte již na nás. My za použití vhodné dekorace (přehozů, dekorativních polštářů, dek, svíček, květin dost často podnosu s připravenou čerstvou snídaní atd.) připravíme místnost, tak aby vypadala nejen co nejlépe, ale i útulně.


Dětský pokoj:

  • Ustelte postel, schovejte co nejvíce hraček

  • Na psacím stole srovnejte psací potřeby i zde platí pravidlo, čím méně, tím lépe

Koupelna:

  • Schovejte všechna mýdla, šampóny, kartáčky, parfémy atd.

  • Vyčistěte zrcadlo, vanu, sprchový́ kout i umyvadlo

  • Též uložte ručníky, popřípadě župany

Vše co koupelnu zútulní, máme také k dispozici (květiny, ručníky, svíčky a osušky ve všech barvách, tak aby vše ladilo s obložením).


Chodba a vstupní prostor:

  • Schovejte boty, kabáty, bundy atd. (ponechat můžete neosobní věci jako např. deštník)

Obývací pokoj:

  • Uschovejte vše nepotřebné (knihy ze stolů, časopisy, přebytečné dekorace, upomínkové předměty z dovolených apod.)

  • Sedací soupravu odlehčete od dek, přehozů a polštářů

Kam všechny ty věci schovat na focení?


Komora, prázdné skříně, sklep, to jsou místa, která se fotit nemusí. Můžete je tak využít pro dočasné uskladnění přebytečných věcí. Pokud jsou tyto prostory plné pak nezbývá nic jiného, než věci poskládat do krabic, prádelního koše a pak je v průběhu focení/natáčení přemísťovat v rámci obytných místností, tam kde nepřekáží a nejsou vidět.

Stejný pokoj před přípravou a po přípravě

Shrnutí nakonec


Příjemné prostředí vždy spolehlivě podpoří a pocit svěžesti dodají místnostem živé květiny. Ale i zde platí, že všeho moc škodí.


V závěru bychom ideální stav připraveného bytu, domu nebo chaty přirovnali k prohlídce obchodního domu Ikea, či zánovnímu vozu před prodejem. Do Ikea si jdete koupit jen sedačku, ale procházíte zařízeným obývacím pokojem, který je útulný. Stejně tak, když si jdete koupit ojeté auto. Víte, že není nové, ale je čisté a připravené k prodeji.


Kvalitní a správná příprava bytu/domu/chaty před prodejem je jeden ze zcela zásadních parametrů, který ovlivní rychlost prodeje, počet zájemců a samozřejmě to nejdůležitější, prodejní cenu. Fotografie a videoprohlídka jsou první, a mnohdy také jedinou věcí, která zájemce dokáže přilákat, ale také odradit od osobní prohlídky.


A pokud si říkáte, že je toho strašně moc, že to nemůžete zvládnout, nebo na to prostě jen nemáte čas, napište nám nebo zavolejte. My se o vše postaráme, máme plný sklad dekorací, dokonce i nábytku a přípravu děláme u každé námi prodávané nemovitosti.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page